vineri, 2 octombrie 2020

New York: Orasul care nu doarme niciodata!

 


INFO:

Dacă vrei să mergi în SUA ca turist, trebuie să urmezi 4 pași pentru a aplica pentru o viză: plătești o taxă, completezi un formular, te programezi la un interviu și te prezinți la ambasada Statelor Unite de la București pentru susținerea interviului.

 

Bilet de avion din Bucuresti (BUH) catre New York (NYC), Statele Unite ale Americii, New York de la 585 EURO. Operator cursa linie: Turkish Airlines. Zbor cu escală Istanbul.Taxă aeroport: inclusă în preț. 

 Faceți o listă cu toate companiile aeriene care zboară spre New York și abonați-vă la noutățile lor.

Începem cu chestiile „mainstream”, alea pentru care merge omul la plimbare acolo.

  1. Freedom Tower – fostul Ground Zero. E un muzeu acolo, încă nu am intrat.
  2. Wall Street – foarte aproape. Stock Exchange – Bursa.
  3. Statuia Libertății – recomand să luați după aia și ferryboat-ul gratis spre Staten Island.
  4. Central Park – pentru el recomand o zi întreagă. Se poate merge Nord dinspre Times Square pe 7th Avenue și o luați spre Sheep Meadow, Bethesda Terrace și tot așa. Superb.
  5. Times Square, Bryant Park, Empire State Building, Rockefeller Center etc. Sunt toate în zonă, la câteva blocuri distanță. Se poate urca pe Top of Rock și ESB, ambele au vederi  interesante.
  6. Empire State Building. Zgarie norul este o atractie principala a New York-ului
  7. Central Station – aproape de Chrysler Building, gara centrală cum ar veni.
  8. Washington Square – de unde începe 5th Avenue.
  9. Brooklyn Bridge.Apusul si rasaritul arata genial de pe pod, iar daca vrei sa faci putina miscare, cam 2.6 km poti pedala sau alerga pe intreaga lui lungime.
  10. Madison Square Garden, Times Square, este punctul Zero al panourilor live iluminate, blocurile fiind pline de asemenea panouri. 
  11. Rockefeller Center este un vast complex de divertisment și cumpărături în mijlocul Manhattan-ului, și acasă la NBC-TV.
  12. Broadway .Participarea la un spectacol de pe Broadway este unul dintre punctele forte ale unei vizite la New York City. Considerat punctul culminant al teatrului american, acesta este locul pentru a vedea cele mai recente spectacole.
  13. High Line este o fostă linie feroviară care a fost transformată într-o pistă urbară de mers pe jos de pe străzile orașului. Acest parc public liniar a fost plantat cu o varietate de plante și pomi, dintre care multe sunt specii indigene, și căptușite cu balustrade de sticlă în majoritatea zonelor, oferind o senzație naturală, oferind în același timp priveliști deosebite asupra orașului.
  14.  Fifth Avenue este zona comercială superioară din New York, unde mulți designeri de top au magazinele lor de vârf. Cartier, Tiffany, Bergdorf-Goodman, faimosul magazin Apple Store Fifth Avenue și, bineînțeles, Saks Fifth Avenue, precum și multe altele.
  15.  Radio City Music Hall este un loc de divertisment celebru și un punct de reper desemnat.
  16.  Bryant Park O zonă de jocuri pune la dispoziție plăci de șah, dame și table pentru o taxă mică. Locuitorii adora acest parc, iar astăzi este o plăcere să treci prin el.

 Hoteluri ieftine: Tarifele hotelului variază considerabil în funcție de sezon, dar este de obicei posibil să găsiți câteva hoteluri de calitate la prețuri rezonabile. Printre opțiunile de cazare populare, cu prețuri modeste, se numără Econo Lodge Times Square, citizenM New York Bowery, NobleDEN Hotel, Sohotel New York City, Royal Park Hotel New York City, Best Western Plus President Hotel at Times Square, The Mayfair Hotel New York City, Milford Plaza Hotel. Preturile sunt pana in 100 de dolari.

 

 



 New York-ul are sub aripa sa cinci orașe – Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx și Staten Island.

New York este o tara in sine, cu o populatie de marimea Romaniei, aproximativ 20 de milioane de locuitori, asa ca trebuie sa te concentrezi, pentru inceput, asupra centrului "romantic" - Manhattan.

Am fost nevoiți să luăm un tren intern care ne-a purtat prin tot aeroportul, trecând pe la fiecare terminal. Cred ca depinde de terminalul la care aterizezi, în cazul nostru a fost Terminalul 4. Ajunși la stația Jamaica, a trebuit să plătim 5 dolari de persoană pentru călătoria prin aeroport. De acolo ai conexiune directă la linia de metrou E care te va duce direct la One World Trade Center.


New York-ul are trei aeroporturi: John F Kennedy International şi LaGuardia, cu intrarea în Queens, aeroportul internaţional din Newark (Newark Liberty International Airport) în apropiere de New Jersey. 

 



  În New York (așa cum era de așteptat) transportul în comun este vast, extrem de bine pus la punct și non-stop. Iată ce opțiuni aveți: 

  • Autobuz, metrou
  • Taxi vs Uber
  • Mașină închiriată
  •   Din punctul meu de vedere, cea mai bună și rapidă opțiune rămâne metroul care conectează patru din cele cinci orașe (boroughs): Manhattan, Brooklyn, Bronx și Queens. Pentru Staten Island aveți la dispoziție ferry gratis.
  •  o călătorie costă 3 dolari, recomand un MetroCard pentru 7 zile care costă cam 30 de dolari și are călătorii nelimitate; 
  • toate autobuzele acceptă MetroCard
  •  atenție la autobuzele care nu opresc în toate stațiile – *limited stops*;
  •  noaptea, șoferii opresc doar în stațiile presemnalizate. 

 Strazile sunt denumite simplu, cu numere, si sunt asezate perpendicular. Din acest motiv este usor sa te orientezi, dar uneori distantele se dovedesc mai lungi decat par pe harta. Asa ca, in cele mai multe cazuri, intre doua puncte de interes este indicat sa iei metroul sau taxiul, pentru ca altfel s-ar putea sa te trezesti mergand ore intregi pentru un drum care parea foarte scurt. In taxiurile din New York nu vei avea nevoie de cash nici macar pentru bacsis: cardul iti permite sa achiti cu el chiar si atentia pentru sofer.  Exista setari automate pentru tips, de 20, 25 sau 30%, dar clientii pot adauga ce suma doresc.

 Daca insa vrei sa te asiguri ca bifezi toate atractiile, cauta NY CityPass, care poate fi achizitionat on-line cu cardul . Cu NY CityPass, vei obtine discount-uri de pana la 40% si garantia ca nu vei sta la coada la atractiile principale.

 

Central Park 

Nu este singurul parc din lume cu aceasta denumire, dar negresit este cel mai faimos. Central Park se desfasoara chiar in inima Manhattan-ului pe o suprafata impresionanta. Intinderea sa cuprinde lacuri, paduri, poieni, alei mai late sau mai inguste, arbusti, copaci seculari, animalute si pasari, barci, stanci si privelisti fabuloase spre skyline-ul orasului. Nu e de mirare ca este pe locul 1 in topul celor mai folosite platouri de filmare din lume. Ba chiar te asigur ca, parcurgandu-l, vei avea o multime de deja-vu-uri. Fiecare coltisor aminteste de cate o productie cinematografica americana. 

Adauga pe lista The Pond (lacul de la intrarea principala), gradina zoologica (pe care as prefera sa o inchida), aleea principala The Mall, Sheep Meadow (peticul imens de gazon), Bethesda Terrace (cu siguranta ai vazut-o in multe filme), castelul Belvedere, Bow Bridge si lista poate continua. 


 

 

Mergi in Times Square

 Times Square nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind probabil primul loc in care vei ajunge atunci cand alegi sa vizitezi orasul. Si un loc pe care trebuie musai sa il treci pe lista locurilor de vizitat gratis in New York.

Este cu siguranta cel mai aglomerat punct din Manhattan, mai ales dupa lasarea intunericului, atunci cand nu mai ai loc nici macar sa arunci un ac. Intersectia strazilor Seventh Avenue, 42nd Street si Broadway devine si mai luminoasa in intunecimea noptii, atunci cand toate panourile electronice afiseaza sute de reclame. 

Daca te intrebi de unde a aparut denumirea de Times Square, ei bine asta nu este un mister. Celebra publicatie americana the New York Times are sediul fix acolo.


 

 Vezi orasul de pe High Line 


Aleile de aproximativ 2 km lungime sunt perfecte pentru observarea orasului din mai multe unghiuri si de la inaltimea de 10 metri. Este una dintre activitatile preferate de pe lista activitatilor gratuite pe care le poti face in New York.

Construita deasupra unei vechi linii de cale ferata, High Line este o adevarata inovatie.


 

 Brooklyn Bridge

 Una dintre activitatile preferate din New York este sa treversez podul Brooklyn. Cu siguranta il stii pentru ca reprezinta o imagine tipica a orasului. 
Podul terminat in anul 1883 a fost, la momentul respectiv, primul pod suspendat facut din otel si cel mai lung pod suspendad din lume. De asemenea, a fost primul pod care conecta Brooklyn cu Manhattan.
 Traversarea podului poate fi facuta atat cu masina, cat si pe jos sau cu bicicleta. Parcurgerea sa pe jos dureaza aproximativ 60 de minute si ofera una dintre cele mai faimoase si frumoase panorame cu New York-ul.
 Cel mai bine este sa mergi pe Brooklyn Bridge dimineata foarte devreme sau seara pentru o panorama cu zgarie norii iluminati ai Manhattan-ului. Vizitarea Podului Brooklyn este o activitate de neratat mai ales ca face parte dintre lucrurile pe care le poti face gratis in New York. 


 

 

Rockefeller Center 

 Rockefeller Center este un ansamblu de 19 cladiri situate in centrul Manhatann-ului. Tot aici, an de an, este asezat faimosul brad de Craciun. Trebuie neaparat sa ajungi aici in preajma sarbatorilor de iarna si sa admiri luminitele din bradul de Craciun, care sunt in jur de 50 000 la numar.

 

Grand Central

 Un alt loc aproape la fel de uzat ca si Central Park, atunci cand vine vorba de locuri de filmare din New York, este si Grand Central Terminal. 

Deschisa in februarie 1913 si vizitata zilnic de aproape un milion de oameni, Grand Central este o adevarata atractie pe care o poti vizita gratis in New York. 

Tot aici intalnim si ceasul estimat la $20 milioane. Expresia „Întâlnește-mă la ceas” se referă la acesta și este înțeleasă de fiecare New Yorkez.

 

Legendara Statuie a Libertatii


Este probabil cel mai cunoscut simbol al New York-ului. Oficial statuia primise numele de “ Libertatea luminand lumea”. Impozanta statuie are aproape 46 de metri inaltime si este situata pe insula Liberty. Feriboturile fac curse regulate din Manhattan catre insula vecina, Ellis, unde milioane de imigranti au pus pentru prima data piciorul pe pamant american. Un obiectiv turistic important situat pe insula Ellis este Muzeul Imigratiei.


 

 

Mancatul in oras este un obicei printre locuitorii New York-ului asa ca nu trebuie sa fiti surprinsi daca veti vedea pe fiecare strada vanzatori ambulanti care vand aproape orice de la hot dog pana la falafel si fructe.

 

SHAKE SHACK. Parerile sunt impartite in legatura cu locul unde gasesti cel mai bun burger in NYC. Unii zic ca ar fi la Burger Joint, in hotelul Parker Meridien, altii ca ar fi altundeva. Pentru noi nu exista insa nici o indoiala: cel mai bun burger – si nu doar din NYC ci EVER – l-am mancat la Shake Shack.

 

JOHN’S Pizzeria in the Village.  In legatura cu locul care serveste cea mai buna pizza din New York. Unii zic ca ar fi Lombardi’s de pe Spring Street, altii te sfatuiesc sa mergi taman pana-n Brooklyn, la Grimaldi’s, in timp ce ultimii se jura cu mana pe inima ca la John’s, de pe Bleeker Street o sa gasesti Sfantul Graal al pizzei new-yorkeze.

 

KATZ’S DELI. Aici am mancat – hands down – cel mai fabulos pastrami sandwich. Aveam asteptari mari de la locul asta: l-am vazut prima data in When Harry met Sally (cand Meg Ryan mimeaza un orgasm) si a primit binecuvantarea lui Anthony Bourdain, in episodul cu New York-ul din No Reservations + o multime de prieteni si cunostinte plimbate inaintea noastra prin New York ni l-au recomandat calduros. 


JEAN-GEORGE. Sunt multe restaurante up-scale in New York – foarte posibil mai ceva ca oriunde altundeva in lume. Aveam o lista lunga cat o zi de vara cu restaurante de incercat dar timpul a fost prea scurt asa ca a trebuit sa alegem doar unul.

 

Halal Food are niste chioscuri pe roti pe toate arterele principale dar si multe secundare ale New Yorkului. Este uimitor cate feluri de mancare pot servi din aceste chioscuri de la antreuri, ciorbe, fel principal, deserturi, bauturi. Si mai uimitor este faptul ca in plina iarna când am fost eu totul functioneaza ireprosabil si asta la conditii de frig cu multe grade minus sau ninsoare.

  

Mac Donalds NYC a fost locul unde am mancat cel mai des. Si din cauza de pret dar si din comoditate deoarece a fost la un pas de hotelul unde am stat. In afara de aceasta locatie de langa hotel de pe strada 50, am mai servit la MacDonalds din Times Square si de pe una din locatiile de pe Broadway.

 

Cel mai bun cheesecake JUNIOR’S.  BUN-BUN-BUN-BUN-BUN! E super cremos si aromat, scaldat in sos de capsuni, pacatos de-a dreptul!

 

 PJ Moran,s NYC este un restaurant chiar in inima New Yorkului pe strada 48 aproape de intersectia cu 5th Avenue. Este un Irish Pub+Restaurant. 

 Gogoseriile la fel ca tonetele de la Halal Food apar destul de des in peisajul cu zgarie nori din New York. Si asta avand in vedere ca pe fiecare strada exista cate un echipaj de politie NYPD. In toate filmele americane pe care le-am vazut de mic copil politistii mananca gogosi (alaturi de o cafea) Dupa ce am cumparat gogosi (2 buc la 2,5$ una cu ciocolata si una cu gem) mi-am dat seama ca sint cele mai bune gogosi pe care le-am mancat vreodata. Si faza din filme acum in 2016 am vazut pe viu : politistii stateau in masina beau cafea si mancau gogosi.

 Bautura in SUA :  Prima impresie ca americanii au ceva cu bautura am avut-o in avion când cu 2-3 ore inainte de aterizare a fost refuzat un pasager de a fi servit cu bautura, explicatia fiind ca la autoritatile americane nu prea le place ca un pasager sa fie baut, chiar existând riscul sa nu fie acceptat in tara.

 DuaneReede este un lant de supermarket prezent in aproape toate zonele Manhattanului. Ca si comparatie este ceva de genul Kaufland poate ceva mai mic ca dimensiune deoarece pe langa alimentare se gasesc si nealimentare, aparatura electrica. De aici mi-am luat ceva apa, sucuri, arahide si bere (cca 5 ron/doza bere locala 4%) O observatie in zona caselor de marcat : exista o bara de delimitare intre casa si client cca 2m distanta banuiesc ca din motive de securitate, paza umana este si aici ca si la noi.

 Viața de noapte a Manhattanului este trepidantă. Seara, găsești de toate pentru fiecare. Restaurante pentru toate gusturile, baruri, pub-uri, lounge-uri sau cluburi cu orice gen de muzică. Cluburile trendy sunt mai ales în Meatpacking District, iar dacă vrei să bei o bere și să asculți muzică live – alege unul din zecile de baruri din Greenwich Village. Village este și zona mea favorită din New York City. Aproape orice zi de străbătut orașul se termină, inevitabil, pe boema Bleecker Street. Berea locală este bună!

 Sunt multe de spus despre New York City.

 În acest oraș am avut atât senzația că mă pierd în mulțime, că nimeni nu observă pe nimeni.. A fost un mix de sentimente pe care nu l-am mai trăit până atunci.

New York este un oraș în care, indiferent cât de diferit ai fi, nimeni nu te va privi ciudat… Mai cred că fiecare persoană simte diferit acest oraș cu tot ce reprezintă el… Pe unii îi poate obosi și agita, pe alții, fascina! Dincolo de situațiile care-ți pun un nod în gât pentru că nu ești, din fericire, obișnuit cu ele, New York rămâne un oraș în care m-am simțit în siguranță.

 America e scumpă și vicleană și-ți dă toate motivele să o vizitezi măcar o dată-n viață.