luni, 23 martie 2015

Obiective Turistice BAILE HERCULANE


 Orasul se afla situat in partea de sud-vest a Romaniei, in judetul Caras-Severin, in Valea Cernei, intre Muntii Mehedinti la vest si Muntii Cernei la est, la  o distanta de circa 40 km fata de municipiul Drobeta-Turnu Severin. Din Bucuresti se poate ajunge aici cu trenul dupa un drum de sase ore, sau dinspre Timisoara, distanta parcursa in aproximativ doua ore si jumatate, precum si cu masina, folosind drumul european E70.

Statiunea Baile Herculane are o istorie indelungata, numeroasele  descoperiri  arheologice  demonstreaza existenta oamenilor  pe aceste meleaguri inca din Epoca Paleolitica. In timpul celor aproape 165 de ani de dominare romana in Dacia, statiunea Herculane era cunoscuta in Imperiul Roman, amenajarile in stanca demonstrand ca aici veneau reprezentantii  aristocratiei  romane, locul fiind un centru de relaxare al Imperiului. Aici au fost descoperite sase statuete dedicate zeului Hercules, dupa care a primit denumirea statiunea, atestata documentar inainte de 153 era noastra, cu denumirea de "Ad aquas Herculis sacras", este cu siguranta, cea mai veche statiune din Romania.

Statiunea Baile Herculane este vizitata astazi datorita  efectelor  ei curative: izvoare termale fierbinti cu sulf, clor, sodiu, calciu, magneziu, oligominerale, ape tonice  si  puternica  ionizare negativa  a  aerului  cu  efecte  sanatoase  asupra  corpului uman.

Unul din atuurile statiunii il constituie izvoarele cu apa fierbinte, ce prezinta numeroase calitati curative, descoperite inca din stravechile timpuri ale romanilor. Statiunea Baile Herculane dispune de cincisprezece izvoare cu ape minerale si termale, folosite exclusiv pentru tratarea afectiunilor reumatice, nervoase si nutritionale.  Valea Cernei este dispusa intr-o zona cu munti mareti de ambele parti, oferind turistilor, sositi in numar foarte mare aici, o priveliste incantatoare precum si o serie de facilitati curative si de relaxare.



Crucea alba
Crucea Albăse află în rezervaţia Domogled - pe traseul turistic BăileHerculane - Crucea Albă - Izvorul Jelerău - , pe abrupturile stâncoase care înconjoară staţiunea Băile Herculane în partea vestică a acestuia. Este un obiectiv turistic major datorită atracţiei şi spectaculozităţii peisajelor care pot fi surprinse de la altitudinea de aproximativ 530 m.

Scarisoara – satul cu scara de lemn

Aflat la peste 1000m altitudine, satul nu are curent electric, drumuri, masini, retea de canalizare sau orice alte ‘gadget-uri’ ale lumii moderne. Totul pare aici coborat din evul mediu. Nici banii nu prea au valoare. Taranii practica in continuare trocul, atat intre ei, cat si cu negustorii veniti din Herculane.
Pentru a ajunge la acest loc izolat, exista mai multe drumuri. Cel mai spectaculos este insa cel de la Scara de lemn. Plecati cu masina din Baile Herculane spre Cerna Sat si la aproximativ 16km de statiune veti vedea pe partea stanga un mic refugiu de lemn. Puteti lasa masina aici. Urmeaza sa treceti un pod de lemn peste rau si incepe urcusul pe o poteca de munte. Dupa aproximativ jumatate de ora, veti iesi intr-o poiana mare, iar in partea superioara a acesteia veti vedea niste stanci. Urmand poteca, veti gasi peste aceste stanci niste scari de lemn asezate aici de satenii din Scarisoara in anii ’70, pentru a le usura drumul catre casa.
Dupa ce veti trece de scari, veti continua urcusul pana pe coama dealurilor, unde apar si primele case. De fapt, acesta este satul. Exista si o biserica unde duminica se strang toti satenii.


Grota cu aburi

O  peşteră interesantă din mai multe puncte de vedere este Peştera (Grota  cu aburi ) (are doar 14 m lungime) care răsuflă aburi fierbinţi (52 grade C   56 grade C), cu miros de pucioasă, printr-o crăpătură în stâncă. Bolboroseala înfundată ca de cazan uriaş în clocot, ce însoţeşte aburii, te duce cu gândul la o imagine a infernului. Emanaţiile sulfuroase fierbinţi au creat condiţii pentru dezvoltarea unui muşchi pe care îl găsim numai aici (Philonotis schliephackei), pentru protecţia căruia si-a propus chiar crearea unei rezervaţii în acest punct.

Grota cu aburi (circa 1 l/a h, pe poteca din Baile Herculane) este o pestera ingusta, incarcata cu vaporii degajati de apa unui izvor termal care tisneste prin crapaturile peretelui din stinga; peretii sunt negri-verzui.

Grota Haiducilor

Grota Haiducilor (denumirea autentica - Pestera Hotilor), situata imediat linga Hotel Roman, usor accesibila din sosea. Situata la aprox. 40 m intre stanci, in periodele timpului cind omul nu a patrus atat de adanc in salbaticia naturii, dinamitind stancile si croind soseaua, pestera nu era atat de cunoscuta fiind vizitata numai de speologi si mai rar de drumeti.


Valea Cernei

 Cascada Cernei aici se afla un stavilar apa fiind drenata pe un canal al uzinii electrice din Herculane .
Pe marginea acestui canal a fost amenajata o ruta turistica .
7 Izvoare Calde
Strandul termal cu acelasi nume
Lacul de acumulare Prisaca -  agrement cu barca sau pescuit .
Cascada Scarisoara . Primavara se poate observa cel mai bine cind precipitatiile sunt abundente .
Cascada cade in doua trepte de la peste 200 m inaltime facind un zgomot asurzitor .
Izvoarele de apa plata isi au originea din Pestera Izverna traverseaza intregul masiv muntos
aproape 40 km si sint izvoare carstice . Cind sint precipitatii debitul acestora creste ajugind la
jumatate din debitul riului Cerna .

 Cheile Corcoaiei cea mai salbatica si mai impresionanta priveliste din traseu . Aici riul Cerna a taiat vertical stinca ,
sapind un tub circular , despicat sus pina jos .


Poate ca, spre norocul sau, Parcul National Cheile Nerei-Beusnita din Caras-Severin este destul de greu accesibil turistilor. De la Bucuresti si pana la Oravita, spre exemplu, ar trebui sa strabati circa 520 de kilometri. La acestia se adauga inca 30 de kilometri pana in fosta localitate miniera, Sasca Montana, un loc din care iti poti incepe calatoria catre oricare dintre punctele de atractie ale acestui parc ce se intinde pe mai bine de 36.000 de hectare. Dar garantat va merita fiecare ora facuta catre acest colt de paradis romanesc.
(CITESTE ARTICOLUL DIN LUNA DECEMBRIE 2014)


Cascada Vânturătoarea 
Traseul începe la km 12 din Băile Herculane spre Baia de Aramă, la coada lacului 7 izvoare unde se află un pod de beton peste Cerna. Se trece podul în partea stângă a Cernei; sunt nişte cabane construite în faţă iar printre ele se urmează marcajul cruce roşie care urca în serpentine strânse. Urcuşul durează aproximativ 1 oră.


Cheile Ţâsnei

Traseul începe la 14 km din Băile Herculane spre Baia de Aramă, la limita judeţelor Caraş Severin şi Mehedinţi (Reper: este indicator de limită de judeţ iar după acesta se află Motelul Dumbrava). Chiar langă Motelul Dumbrava este loc de parcare iar în partea dreaptă a malului Cernei începe traseul cu marcaj cruce albastră. Traseul urcă prin padure cam 30 minute, urcuşul este destul de susţinut, însă nu cedaţi, vine şi răsplata...

În Parcul National Domogled-Valea Cernei exista 34 de trasee turistice, dintre care 20 de trasee sunt omologate si 14 trasee sunt în curs de omologare.


DRUM BUN!