duminică, 1 februarie 2015

Ce trebuie sa stii cand mergi in Turcia?


Turcia - Istanbul, Antalya, Marmaris.


Obiectivele turistice din Istanbul sunt nenumarate iar atractiile acestui oras pot fascina cu usurinta pana si pe cei mai pretentiosi dintre turisti. Fiind un oras cu un farmec aparte, Istanbul este fara doar si poate un oras turistic ce abunda in obiective pentru toate gusturile. De la muzee si palate care prezinta istoria milenara a unui imperiu care acum cateva sute de ani era o putere de temut pana la o serie de atractii ceva mai apropiate de zilele noastre.

 Istanbul este un oras aflat la confluenta mai multor culturi. Acest lucru si-a lasat amprenta asupra istoriei sale foarte vechi si a intregii sale dezvoltari de-a lungul secolelor. In urma diverselor civilizatii care si-au pus amprenta asupra orasului Istanbul au ramas o serie intreaga de obiective turistice si monumente istorice care pot fi astazi admirate de miile de turisti ce aleg sa isi petreaca cateva zile la Istanbul. Mai jos va prezentam cateva dintre aceste obiective turistice care fac din Istanbul un loc ce merita explorat si descoperit in toata splendoarea lui.



 Din multitudinea de obiective turistice si culturale din Istanbul am ales sa va prezentam pe larg cateva dintre acestea in randurile de mai jos. In functie de preferintele dumneavoastra Istanbulul poate fi cadrul unei vacante in care sa va imbunatati cunostintele despre cultura otomana si in timpul careia puteti vizita o multime de locuri interesante.
 Moscheea Albastra a fost construita in stilul otoman clasic dimensiunile fiind de 64 metri latime pe 72 metri lungime, constructia fiind cel mai bine apreciata de la distanta. Langa moschee se mai afla cateva cladiri ce reprezinta o scoala teologica, o baie turceasca, o bucatarie unde se obisnuia sa se serveasca supa saracilor si cateva magazine, venitul moscheei venind din vanzarea produselor din aceste magazine.
 Se numeste "Moscheea Albastra" datorita celor 20.000 de placi de faianta albastra "Iznik" din interior care au fost folosite la construirea sa, la exterior nefiind nimic albastru. Placile de faianta "Iznik" din sec al XVI-lea contin flori, copaci si motive abstracte.
Intrarea in Moscheea Albastra este gratuita.
Moscheea Albastra este deschisa intre ora 9:00 si ora 16:00.



 Hagia Sofia a fost initial o biserica crestin ortodoxa fiind transformata intr-o moschee in anul 1453 de turci si apoi intr-un muzeu in anul 1935. Este considerata una din cele mai grandioase cladiri din istorie. Cucerirea ei de otomani la caderea Constantinopolului este considerata una din cele mai mari tragedii ale crestinitatii de credinta ortodoxa greaca.
 Numele ei provine din greaca si inseamna "Biserica intelepciunii sfinte a lui Dumnezeu". De asemenea este cunoscuta si ca "Sancta Sofia" in latina sau "Ayasofya" in turca. Sofia nu este un nume de sfant ci in greaca inseamna "intelepciune".
Taxa de intrare la Hagia Sofia este de 20 YTL aproximativ 10 €
Hagia Sofia este deschisa de marti pana duminica intre orele 9:30 si 16:30



Palatul Topkapi a gazduit toti sultanii otomani pana la regatul lui Abdulmecid I (1839-1860), insumand aproape patru secole. Mahomed al II-lea a ordonat construirea palatului, imediat dupa cucerirea Constantinopolului in anul 1453. Formei finale a palatului ce acoperea o suprafata de 700.000 de metri patrati, i-a fost adaugat zidul de 1.400 de metri lungime. De-a lungul zidului exista trei porti principale: poarta Otluk, poarta Demir si poarta Imperiala (Bab-i Humayun), si cateva porti mai mici. Dupa regatul lui Mahomed al II-lea Cuceritorul, palatul s-a dezvoltat constant formand un complex de cladiri si anexe.
 Taxa de intrare in muzeul palatului Topkapi este de 20 YTL iar taxa pentru Harlem (cartierul femeilor) este de 15 YTL.
 Muzeul palatului Topkapi este deschis in fiecare zi intre 9.00 si 17.00 (exceptand zilele de marti cand este inchis toata ziua).

 Unul din cele mai strategice canale navigabile, Bosforul face legatura intre Marea Neagra si Marea Marmara iar impreuna cu stramtoarea Dardanele(in turca „Canakkale”) desparte Europa de Asia; este o vale inundata care urmeaza un curs iregular dinspre nord-est spre sud-vest pe o lungime de 32 de kilometri, 730-3300 metri latime si 30-120 metri adancime.



Turnul Galata (Galata Kulesi) a dominat Beyoglu (cartier) inca din 1348 el fiind construit de o colonie genoveza ca parte din fortificatie si servea ca turn de observatie. Dupa ce otomanii au cucerit Istanbulul in anul 1453, turnul a devenit inchisoare si hambar naval. In timpul sec al XIX-lea a servit ca punct de observatie pentru desele incendii ce aveau loc in oras deoarece erau multe case din lemn.
 Turnul Galata este deschis in fiecare zi intre 9:00 si 20:00

Marele Bazar din Istanbul este una din cele mai mari piete acoperite din lume avand 60 de strazi si 5.000 de magazine, atragand zilnic intre 250.000 si 400.000 de vizitatori. Este cunoscut pentru bijuterii, ceramica pictata manual, covoare, broderii si magazinele de vechituri. Marea majoritate a standurilor sunt grupate dupa tipul de marfa pe care o au expusa, avand o zona pentru produse din piele si bijuterii din aur. Marele Bazar este un important centru comercial inca din anul 1461 el fiind extins in sec XVI-lea in timpul domniei Sultanului Suleiman Magnificul

Parcul Miniaturk detine in prezent 105 cladiri construite la o scala de 1/25, 45 dintre ele sunt din Istanbul, 45 din Anatolia si 15 sunt teritorii otomane din afara Turciei. Arhitectura parcului a fost realizata astfel incat sa ii permita parcului sa se dezvolte luandu-se in considerare nevoile si potentialele adaugiri.
 Taxa de intrare in Miniaturk este de 10 Lire Turcesti / ~ 4.2 €
 Parcul Miniaturk este deschis in fiecare zi de la 9:00 la 18:00