luni, 23 martie 2015

Obiective Turistice BAILE HERCULANE


 Orasul se afla situat in partea de sud-vest a Romaniei, in judetul Caras-Severin, in Valea Cernei, intre Muntii Mehedinti la vest si Muntii Cernei la est, la  o distanta de circa 40 km fata de municipiul Drobeta-Turnu Severin. Din Bucuresti se poate ajunge aici cu trenul dupa un drum de sase ore, sau dinspre Timisoara, distanta parcursa in aproximativ doua ore si jumatate, precum si cu masina, folosind drumul european E70.

Statiunea Baile Herculane are o istorie indelungata, numeroasele  descoperiri  arheologice  demonstreaza existenta oamenilor  pe aceste meleaguri inca din Epoca Paleolitica. In timpul celor aproape 165 de ani de dominare romana in Dacia, statiunea Herculane era cunoscuta in Imperiul Roman, amenajarile in stanca demonstrand ca aici veneau reprezentantii  aristocratiei  romane, locul fiind un centru de relaxare al Imperiului. Aici au fost descoperite sase statuete dedicate zeului Hercules, dupa care a primit denumirea statiunea, atestata documentar inainte de 153 era noastra, cu denumirea de "Ad aquas Herculis sacras", este cu siguranta, cea mai veche statiune din Romania.

Statiunea Baile Herculane este vizitata astazi datorita  efectelor  ei curative: izvoare termale fierbinti cu sulf, clor, sodiu, calciu, magneziu, oligominerale, ape tonice  si  puternica  ionizare negativa  a  aerului  cu  efecte  sanatoase  asupra  corpului uman.

Unul din atuurile statiunii il constituie izvoarele cu apa fierbinte, ce prezinta numeroase calitati curative, descoperite inca din stravechile timpuri ale romanilor. Statiunea Baile Herculane dispune de cincisprezece izvoare cu ape minerale si termale, folosite exclusiv pentru tratarea afectiunilor reumatice, nervoase si nutritionale.  Valea Cernei este dispusa intr-o zona cu munti mareti de ambele parti, oferind turistilor, sositi in numar foarte mare aici, o priveliste incantatoare precum si o serie de facilitati curative si de relaxare.



Crucea alba
Crucea Albăse află în rezervaţia Domogled - pe traseul turistic BăileHerculane - Crucea Albă - Izvorul Jelerău - , pe abrupturile stâncoase care înconjoară staţiunea Băile Herculane în partea vestică a acestuia. Este un obiectiv turistic major datorită atracţiei şi spectaculozităţii peisajelor care pot fi surprinse de la altitudinea de aproximativ 530 m.

Scarisoara – satul cu scara de lemn

Aflat la peste 1000m altitudine, satul nu are curent electric, drumuri, masini, retea de canalizare sau orice alte ‘gadget-uri’ ale lumii moderne. Totul pare aici coborat din evul mediu. Nici banii nu prea au valoare. Taranii practica in continuare trocul, atat intre ei, cat si cu negustorii veniti din Herculane.
Pentru a ajunge la acest loc izolat, exista mai multe drumuri. Cel mai spectaculos este insa cel de la Scara de lemn. Plecati cu masina din Baile Herculane spre Cerna Sat si la aproximativ 16km de statiune veti vedea pe partea stanga un mic refugiu de lemn. Puteti lasa masina aici. Urmeaza sa treceti un pod de lemn peste rau si incepe urcusul pe o poteca de munte. Dupa aproximativ jumatate de ora, veti iesi intr-o poiana mare, iar in partea superioara a acesteia veti vedea niste stanci. Urmand poteca, veti gasi peste aceste stanci niste scari de lemn asezate aici de satenii din Scarisoara in anii ’70, pentru a le usura drumul catre casa.
Dupa ce veti trece de scari, veti continua urcusul pana pe coama dealurilor, unde apar si primele case. De fapt, acesta este satul. Exista si o biserica unde duminica se strang toti satenii.


Grota cu aburi

O  peşteră interesantă din mai multe puncte de vedere este Peştera (Grota  cu aburi ) (are doar 14 m lungime) care răsuflă aburi fierbinţi (52 grade C   56 grade C), cu miros de pucioasă, printr-o crăpătură în stâncă. Bolboroseala înfundată ca de cazan uriaş în clocot, ce însoţeşte aburii, te duce cu gândul la o imagine a infernului. Emanaţiile sulfuroase fierbinţi au creat condiţii pentru dezvoltarea unui muşchi pe care îl găsim numai aici (Philonotis schliephackei), pentru protecţia căruia si-a propus chiar crearea unei rezervaţii în acest punct.

Grota cu aburi (circa 1 l/a h, pe poteca din Baile Herculane) este o pestera ingusta, incarcata cu vaporii degajati de apa unui izvor termal care tisneste prin crapaturile peretelui din stinga; peretii sunt negri-verzui.

Grota Haiducilor

Grota Haiducilor (denumirea autentica - Pestera Hotilor), situata imediat linga Hotel Roman, usor accesibila din sosea. Situata la aprox. 40 m intre stanci, in periodele timpului cind omul nu a patrus atat de adanc in salbaticia naturii, dinamitind stancile si croind soseaua, pestera nu era atat de cunoscuta fiind vizitata numai de speologi si mai rar de drumeti.


Valea Cernei

 Cascada Cernei aici se afla un stavilar apa fiind drenata pe un canal al uzinii electrice din Herculane .
Pe marginea acestui canal a fost amenajata o ruta turistica .
7 Izvoare Calde
Strandul termal cu acelasi nume
Lacul de acumulare Prisaca -  agrement cu barca sau pescuit .
Cascada Scarisoara . Primavara se poate observa cel mai bine cind precipitatiile sunt abundente .
Cascada cade in doua trepte de la peste 200 m inaltime facind un zgomot asurzitor .
Izvoarele de apa plata isi au originea din Pestera Izverna traverseaza intregul masiv muntos
aproape 40 km si sint izvoare carstice . Cind sint precipitatii debitul acestora creste ajugind la
jumatate din debitul riului Cerna .

 Cheile Corcoaiei cea mai salbatica si mai impresionanta priveliste din traseu . Aici riul Cerna a taiat vertical stinca ,
sapind un tub circular , despicat sus pina jos .


Poate ca, spre norocul sau, Parcul National Cheile Nerei-Beusnita din Caras-Severin este destul de greu accesibil turistilor. De la Bucuresti si pana la Oravita, spre exemplu, ar trebui sa strabati circa 520 de kilometri. La acestia se adauga inca 30 de kilometri pana in fosta localitate miniera, Sasca Montana, un loc din care iti poti incepe calatoria catre oricare dintre punctele de atractie ale acestui parc ce se intinde pe mai bine de 36.000 de hectare. Dar garantat va merita fiecare ora facuta catre acest colt de paradis romanesc.
(CITESTE ARTICOLUL DIN LUNA DECEMBRIE 2014)


Cascada Vânturătoarea 
Traseul începe la km 12 din Băile Herculane spre Baia de Aramă, la coada lacului 7 izvoare unde se află un pod de beton peste Cerna. Se trece podul în partea stângă a Cernei; sunt nişte cabane construite în faţă iar printre ele se urmează marcajul cruce roşie care urca în serpentine strânse. Urcuşul durează aproximativ 1 oră.


Cheile Ţâsnei

Traseul începe la 14 km din Băile Herculane spre Baia de Aramă, la limita judeţelor Caraş Severin şi Mehedinţi (Reper: este indicator de limită de judeţ iar după acesta se află Motelul Dumbrava). Chiar langă Motelul Dumbrava este loc de parcare iar în partea dreaptă a malului Cernei începe traseul cu marcaj cruce albastră. Traseul urcă prin padure cam 30 minute, urcuşul este destul de susţinut, însă nu cedaţi, vine şi răsplata...

În Parcul National Domogled-Valea Cernei exista 34 de trasee turistice, dintre care 20 de trasee sunt omologate si 14 trasee sunt în curs de omologare.


DRUM BUN!

duminică, 1 februarie 2015

Ce trebuie sa stii cand mergi in Turcia?


Turcia - Istanbul, Antalya, Marmaris.


Obiectivele turistice din Istanbul sunt nenumarate iar atractiile acestui oras pot fascina cu usurinta pana si pe cei mai pretentiosi dintre turisti. Fiind un oras cu un farmec aparte, Istanbul este fara doar si poate un oras turistic ce abunda in obiective pentru toate gusturile. De la muzee si palate care prezinta istoria milenara a unui imperiu care acum cateva sute de ani era o putere de temut pana la o serie de atractii ceva mai apropiate de zilele noastre.

 Istanbul este un oras aflat la confluenta mai multor culturi. Acest lucru si-a lasat amprenta asupra istoriei sale foarte vechi si a intregii sale dezvoltari de-a lungul secolelor. In urma diverselor civilizatii care si-au pus amprenta asupra orasului Istanbul au ramas o serie intreaga de obiective turistice si monumente istorice care pot fi astazi admirate de miile de turisti ce aleg sa isi petreaca cateva zile la Istanbul. Mai jos va prezentam cateva dintre aceste obiective turistice care fac din Istanbul un loc ce merita explorat si descoperit in toata splendoarea lui.



 Din multitudinea de obiective turistice si culturale din Istanbul am ales sa va prezentam pe larg cateva dintre acestea in randurile de mai jos. In functie de preferintele dumneavoastra Istanbulul poate fi cadrul unei vacante in care sa va imbunatati cunostintele despre cultura otomana si in timpul careia puteti vizita o multime de locuri interesante.
 Moscheea Albastra a fost construita in stilul otoman clasic dimensiunile fiind de 64 metri latime pe 72 metri lungime, constructia fiind cel mai bine apreciata de la distanta. Langa moschee se mai afla cateva cladiri ce reprezinta o scoala teologica, o baie turceasca, o bucatarie unde se obisnuia sa se serveasca supa saracilor si cateva magazine, venitul moscheei venind din vanzarea produselor din aceste magazine.
 Se numeste "Moscheea Albastra" datorita celor 20.000 de placi de faianta albastra "Iznik" din interior care au fost folosite la construirea sa, la exterior nefiind nimic albastru. Placile de faianta "Iznik" din sec al XVI-lea contin flori, copaci si motive abstracte.
Intrarea in Moscheea Albastra este gratuita.
Moscheea Albastra este deschisa intre ora 9:00 si ora 16:00.



 Hagia Sofia a fost initial o biserica crestin ortodoxa fiind transformata intr-o moschee in anul 1453 de turci si apoi intr-un muzeu in anul 1935. Este considerata una din cele mai grandioase cladiri din istorie. Cucerirea ei de otomani la caderea Constantinopolului este considerata una din cele mai mari tragedii ale crestinitatii de credinta ortodoxa greaca.
 Numele ei provine din greaca si inseamna "Biserica intelepciunii sfinte a lui Dumnezeu". De asemenea este cunoscuta si ca "Sancta Sofia" in latina sau "Ayasofya" in turca. Sofia nu este un nume de sfant ci in greaca inseamna "intelepciune".
Taxa de intrare la Hagia Sofia este de 20 YTL aproximativ 10 €
Hagia Sofia este deschisa de marti pana duminica intre orele 9:30 si 16:30



Palatul Topkapi a gazduit toti sultanii otomani pana la regatul lui Abdulmecid I (1839-1860), insumand aproape patru secole. Mahomed al II-lea a ordonat construirea palatului, imediat dupa cucerirea Constantinopolului in anul 1453. Formei finale a palatului ce acoperea o suprafata de 700.000 de metri patrati, i-a fost adaugat zidul de 1.400 de metri lungime. De-a lungul zidului exista trei porti principale: poarta Otluk, poarta Demir si poarta Imperiala (Bab-i Humayun), si cateva porti mai mici. Dupa regatul lui Mahomed al II-lea Cuceritorul, palatul s-a dezvoltat constant formand un complex de cladiri si anexe.
 Taxa de intrare in muzeul palatului Topkapi este de 20 YTL iar taxa pentru Harlem (cartierul femeilor) este de 15 YTL.
 Muzeul palatului Topkapi este deschis in fiecare zi intre 9.00 si 17.00 (exceptand zilele de marti cand este inchis toata ziua).

 Unul din cele mai strategice canale navigabile, Bosforul face legatura intre Marea Neagra si Marea Marmara iar impreuna cu stramtoarea Dardanele(in turca „Canakkale”) desparte Europa de Asia; este o vale inundata care urmeaza un curs iregular dinspre nord-est spre sud-vest pe o lungime de 32 de kilometri, 730-3300 metri latime si 30-120 metri adancime.



Turnul Galata (Galata Kulesi) a dominat Beyoglu (cartier) inca din 1348 el fiind construit de o colonie genoveza ca parte din fortificatie si servea ca turn de observatie. Dupa ce otomanii au cucerit Istanbulul in anul 1453, turnul a devenit inchisoare si hambar naval. In timpul sec al XIX-lea a servit ca punct de observatie pentru desele incendii ce aveau loc in oras deoarece erau multe case din lemn.
 Turnul Galata este deschis in fiecare zi intre 9:00 si 20:00

Marele Bazar din Istanbul este una din cele mai mari piete acoperite din lume avand 60 de strazi si 5.000 de magazine, atragand zilnic intre 250.000 si 400.000 de vizitatori. Este cunoscut pentru bijuterii, ceramica pictata manual, covoare, broderii si magazinele de vechituri. Marea majoritate a standurilor sunt grupate dupa tipul de marfa pe care o au expusa, avand o zona pentru produse din piele si bijuterii din aur. Marele Bazar este un important centru comercial inca din anul 1461 el fiind extins in sec XVI-lea in timpul domniei Sultanului Suleiman Magnificul

Parcul Miniaturk detine in prezent 105 cladiri construite la o scala de 1/25, 45 dintre ele sunt din Istanbul, 45 din Anatolia si 15 sunt teritorii otomane din afara Turciei. Arhitectura parcului a fost realizata astfel incat sa ii permita parcului sa se dezvolte luandu-se in considerare nevoile si potentialele adaugiri.
 Taxa de intrare in Miniaturk este de 10 Lire Turcesti / ~ 4.2 €
 Parcul Miniaturk este deschis in fiecare zi de la 9:00 la 18:00



joi, 22 ianuarie 2015

In vizita la castelul lui Merlin




 Incep prin a spune ca sunt un fan al serialului Merlin. Daca nu ati auzit de el, atunci trebuie sa stiti ca actiunea se petrece in timpul printului Arthur. 

Fiind pasionat de castele, de multe ori mi-am dorit sa vizitez “Camelot”, aflandu-ma in fata monitorului cu ochii pe Morgana si Guinevere. Nu m-as fi gandit ca as putea face asta mergand doar 40 de minute cu trenul. Cum serialul e unul britanic, m-as fi asteptat ca locul de filmare sa fie undeva in UK. Nu! E in Franta, in oraselul Pierrefonds, la 80 km de Paris.

Am ajuns in oras pe la 12.00, iar pe la 12.15 eram la poarta castelului, dupa o scurta vizita la oficiul de turism. Frantuzoaicele de la casa ne-au spus ca de la 13.00 se inchide castelul pentru o ora, doar trebuie sa manance si castelanii, asa ca nu putem intra pentru ca nu avem timp sa il vizitam. Un pic dezamagiti, am acceptat situatia si ne-am propus sa facem altceva in timpul ala: sa vizitam “the lower town” si dealurile dimprejur, pentru a admira castelul in toata maretia lui. Asa am facut.




Pierrefonds e un oras mic. Mic rau. Are o biserica, o primarie, cateva magazine si restaurante, ceva case, un lac si o posta. Toate pe 2km patrati; plus lacul. Daca merita vizitat? Da, cum sa nu. Majoritatea cladirilor pastreaza arhitectura medievala, simbolurile istorice, amprenta vremii. Nu o sa gasiti fierari, cavaleri, piete in aer liber, dar o sa gasiti un oras prietenos, fara prea multi oameni, dar care se asterne tacut la poalele maretului castel.
Dealurile dimprejur ascund si ele case micute, dar ingrijite, cu gradini mari si pline de francezi. Ele iti ofera si o imagine frumoasa a locului unde un dragon a stat inchis mii de ani acum cateva alte mii de ani.

La 14.00 si cateva secunde ne aflam din nou la poarta castelului. Am luat bilete si am intrat, ascunzandu-ne in acelasi timp de ploaia care ne-a insotit de cand am ajuns in Pierrefonds. Din curtea interioara se pot vizita 4 lucruri: o expozitie, capela si doua parti ale castelului.

Camerele sunt spatioase, vechi si iti trezesc automat un zambet insotit de un clantanit de dinti. Dar nu asta conteaza. Nu o sa spun ca m-am simtit ca in film, ca nu se compara decorul de acolo cu pustietatea din castel. Am observat ca multe locuri in care trebuiau sa se afle anumite obiecte erau acum goale si triste. Nici camerele pe care le-am putut vizita nu au fost prea multe la numar. Probabil e extra-sezon.



Curtea interioara este cea care mi-a adus cel mai bine aminte de scenele din film. Il vedeam pe Merlin si Arthur cum coborau scarile de la intrarea principala, in timp ce Morgana ii privea de la una din ferestre, pe care am si identificat-o. Zidurile cetatii sunt uleiul din salata, fara ele castelul neavand niciun rost de a fi vizitat (wow). Chiar daca ceea ce am vazut este o reconstructie a vechiului castel Pierrefonds, schitele si pozele afisate in expozitie dovedesc faptul ca “noul” seamana destul de bine cu “vechiul”.


Curtea exterioara si padurea din jurul castelului nu fac decat sa imi aminteasca de razboaie, evadari din castel, lupte nocturne sau magii pe furis. Numai lucruri frumoase adica 

Pentru un pasionat de castele, in special medievale, si pentru fanii serialului, castelul Pierrefonds este un trebuie-vazut – varianta romaneasca a lui “must-see”. Pentru ceilalti, e un alt obiectiv turistic din excursia in Franta, in caz ca s-au saturat de croasante, eifel.





Ca sa ajungeti la castel trebuie sa luati trenul pana la Compiegne, dupa care sa va urcati in autobuzul spre Pierrefonds (orarul autobuzului aici; nu circula duminica). 

Noi am plecat din Paris Nord la 10.37 (trenul direct face 40 de minute, cel care opreste in toate statiile face 1h45) si am prins autobuzul de 11.30. Ne-am intors cu autobuzul de 16.45 si am prins trenul de 17.23. Pac pac!
Trenul ne-a costat 27 de euro, dus intors (gasiti si cu 20 dus intors), iar autobuzul 3.50 euro dus-intors.

Daca vi se face foame opriti-va la restaurantul de langa lac, cel care seamana cu un cort de sticla. O friptura cu salata si cartofi, de la 7 euro. Lejer!
Intre 13.00 si 15.00 majoritatea celor 3 magazine sunt inchise.

Nu uitati ca intre 12.00 si 14.00 nu puteti vizita castelul, deci trebuie sa va gasiti alte ocupatii. Hint: The lower town si dealurile, sau lacul daca este cald afara.

Nu o sa gasiti suveniruri cu Merlin, in afara de seriile pe dvd-uri. In franceza.
Lista tuturor castelelor din serialul Merlin


http://www.unquest.ro